Društvo istraživača mora 20000 milja

Provedene aktivnosti

Upoznaj SVOJE more!

Povodom Svjetskog dana oceana koji se obilježava 08. 06 diljem svijeta, u Gradskoj knjižnici održan je „Mali morski utorak“. Ovom prilikom je u Ogranku Bili Brig održana radionica „Upoznaj SVOJE more!“ u organizaciji Društva istraživača mora 20000 milja i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Radionica je održana s ciljem upoznavanja djece s nekim od najčešćih vrsta morskih organizama u zoni plime i oseke. Nakon upoznavanja s priljepcima, puževima, algama i morskim travama, djeca su koristeći mikroskop otkrivala i oku skrivene morske organizme. Razgovaralo se o međusobnoj povezanosti života u moru, proizvodnji kisika u  moru i tajnama koje skrivaju bića iz morskog plićaka. Nakon provedenih aktivnosti djeca su pomoću pripremljenih edukativnih materijala ponovila i usvojila znanja o moru.

Morski utorak u Gradskoj knjižnici Zadar

U sklopu morskog utorka, 16. 02. 2016. u 19,00 sati u Gradskoj knjižnici Zadar, Društvo će održati predavanje na temu: Otpad u moru: Zaostali ribolovni alati i mikroplastika.

Vidimo se!

Društvo 20000 milja i MedCEM

U okviru projekta koji je provodila crnogorska nevladina organizacija MedCEM (Mediteranski centar za ekološki monitoring) pod nazivom "Website - Baza podataka o morskim i obalnim zaštićenim područjima Crne Gore", član Društva 20000 milja, Hrvoje Čižmek u dva navrata je bio uključen u provođenje projekta kao strani konzultant za odabir i uspostavu zaštićenih morskih područja u Crnoj Gori.

Projekt je financirala organizacija MedPAN, uz pomoć FFEM, MAVA i Fondacije princa Alberta II od Monaka. Cilj projekta je na jednom mjestu objediniti raspoložive podatke o zaštićenim područjima crnogorskog primorja, s posebnim naglaskom na buduća zaštićena područja u moru (ZPM = MPA). Crna Gora je posljednja zemlja u Mediteranu (uz BiH) koja nije uspostavila ni jedno zaštićeno područje u moru, iako planovi i programi za to postoje.

Dvojezični website (koji ulazi u završnu fazu ovih dana) nalazi se na adresi http://mne-mpa.org.

Glasanje za projekt ''Za ljepši Jadran''

Novi projekt Društva je ušao u finalni krug natječaja HTa za donacije gdje se natječe osam najboljih projekata izabranih od preko 300 prijava. Sada nam treba vaša pomoć u glasanju! I slobodno proslijedite dalje ukoliko vam se sviđa naš projekt! smile emoticon

4th Mediterranean Seagrass Workshop

Društvo 20000 milja je sudjelovalo na 4th Mediterranean Seagrass Workshop u Oristanu na Sardiniji. Hrvoje je predstavio naše prošlogodišnje istraživanje sa posterskom prezentacijom Fish assemblages of the shallow coastal waters in the MPA Mljet, a Ivana je održala predavanje pod nazivom What drives fish community structure on Posidonia oceanica meadows? A review of available data across the Mediterranean basin.

Međunarodna radionica Biodiversity in the Mediterranean Basin

Članovi Društva su sudjelovali na međunarodnoj radionici Biodiversity in the Mediterranean Basin u Kopru gdje su predstavili svoj prošlogodišnji rad. Hrvoje je održao predavanje pod nazivom Baseline research for developing monitoring protocol for no-take zones in MPA Telašćica, Croatia.

IMPAC3

Svake četiri godine, International Marine Protected Areas Congress (IMPAC) okuplja znanstvene institucije, nevladine udruge, obalno i otočno stanovništvo i razne industrije povaezane s morem, kako bi pomogli u očuvanju, konzervaciji i održivom razvoju oceana. IUCN i francuska Agencija za morska zaštićena područja organizirali su treći po redu kongres o morskim zaštićenim područjima u Marseillu koji je trajao od 21. do 25. listopada 2013. godine.

MarBis

U svibnju 2013. godine, Društvo istraživača mora '20.000 milja', uz pomoć NP Kornati i Atlantic Grupe, organiziralo je prvu radionicu namijenjenu studentima biologije čiji je primarni interes biologija mora. Na radionici u Vruljama, NP Kornati sudjelovalo je deset studenata preddiplomskih i diplomskih studija, članova Udruge studenata biologije - BIUS iz Zagreba te Udruge 'Oceanus' iz Splita.

Sudjelovanje na 11. Hrvatskom biološkom kongresu: Šibenik 2012

posterska prezentacija istraživanja na otoku Hvaru iz 2011. godine

European Marine Biology Symposium, Rovinj

Sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji: European Marine Biology Symposium, Rovinj 2011; posterska prezentacija istraživanja na crvenoj gorgoniji Paramuricea clavata iz 2008. i 2009. godine

„Breaking the surface 2009“, Murter, Hrvatska

Prva međunarodna interdisciplinarna radionica podvodne robotike „Breaking the surface 2009“, Murter, Hrvatska - (1st International Interdisciplinary Field Training in Marine Robotics and Applications, 'Breaking the Surface 2009', Murter, Croatia), glavni organizator Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, te udruga CePoST i udruga BIUS

2008

Sudjelovanje na svjetskoj konferenciji o bioraznolikosti mora u Valenciji 2008. godine s radom: Depth range, size distribution and density of populations of red gorgonian Paramuricea clavata (Risso 1826) as important factors in maintaining Kornati archipelago biodiversity, Eastern Adriatic, The World Conference on Marine Biodiversity, Valencia, Spain, 11-15 November 2008

O udruzi

Društvo istraživača mora 20000 milja - znanstvenici, istraživači i "ovisnici" o Jadranskom moru, koristimo ga sad i čuvajmo za budućnost.